Free shipping on orders over 100€

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | +30 6946737471

Questions & Answers

Μέλι

Έχει ημερομηνία λήξης το μέλι;

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, το όριο για τη λήξη του μελιού είναι τα 3 χρόνια. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι με καλή συντήρηση στις κατάλληλες συνθήκες το μέλι δεν λήγει.

 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε αν ζαχαρώσει το μέλι;

Αν το μέλι σας ζαχαρώσει, μη βιαστείτε να το πετάξετε. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αλλοιωμένο ή ακατάλληλο προς κατανάλωση, αλλά μπορείτε πολύ εύκολα να το επαναφέρετε στην κατάσταση που βρισκόταν όταν το αγοράσατε!

 

 

Βασιλικός Πολτός

Τι είναι ο Βασιλικός Πολτός;

Ο Βασιλικός Πολτός είναι το αντίστοιχο του μητρικού γάλακτος για τις μέλισσες (μελισσόγαλα) . Είναι ένα μοναδικό φυσικό προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας (με θρεπτικά και μεταβολικά οφέλη). Παράγεται αποκλειστικά από τις υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών του είδους Apis Mellifera L., που βρίσκονται στο κεφάλι των νέων εργατριών μελισσών (εργάζονται ως παραμάνες αργότερα καθώς αναπτύσσονται οι κηρογόνοι αδένες και πραγματοποιούν το κτίσιμο των κηρηθρών, έτσι πλέον μπορούν να παράξουν το ένζυμο ινβερτάση και επομένως γίνονται συλλέκτριες να τροποποιήσουν το φυτικό χυμό σε μέλι). Τις πρώτες τρεις μέρες της ζωής τους στο στάδιο του αυγού, είναι η μοναδική τροφή όλων των μελισσών.

Στη συνέχεια οι εργάτριες τρέφονται με μίγμα βασιλικού πολτού, γύρης και μελιού ενώ η βασίλισσα θα συνεχίσει να τρέφεται αποκλειστικά με βασιλικό πολτό σε ολόκληρη την ζωή της, χάρη στον οποίο ζει 30 φορές περισσότερο από τις εργάτριες μέλισσες, δηλαδή μπορεί να ζήσει έως και 4 χρόνια ενώ η ενήλικη εργάτρια 26 ημέρες (το καλοκαίρι) με 4 μήνες(τον χειμώνα).

Ο Βασιλικός Πολτός είναι αυτός που καθορίζει, σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της μέλισσας , αν η μικροσκοπική προνύμφη θα γίνει βασίλισσα ικανή να γεννά την ημέρα ως και 3000 αυγά (2,5 φορές το βάρος της!) ή στείρα εργάτρια. Οι συγκεκριμένες προνύμφες αρχικά δεν διαφέρουν από αυτές που γίνονται εργάτριες αλλά υπό την επίδραση του βασιλικού πολτού εξελίσσονται σε βασίλισσες!

Στο γεγονός της αποκλειστικής εκτροφής της βασίλισσας με αυτή την ουσία οφείλεται και η ονομασία βασιλικός πολτός.

*Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διατροφής για τη βασίλισσα και όχι μόνο η συντομότερη ολοκλήρωση των μεταμορφώσεων του εντόμου (16 μέρες βασίλισσα και 21 μέρες εργάτρια) αλλά και τις μορφολογικές διαφορές της συγκριτικά με τα άλλα άτομα της κυψέλης. {Η βασίλισσα είναι πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος, διπλάσια σχεδόν από την εργάτρια, έχει ζωηρότερα χρώματα αλλά έχει και ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο αναπαραγωγικό σύστημα που της δίνει την δυνατότητα να συζευγνύεται με τους κηφήνες και να γεννά ημερησίως πάνω από 2000 αβγά (τους καλοκαιρινούς μήνες)}. Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι άτομα του ίδιου φύλου και του ίδιου είδους (εργάτρια-βασίλισσα) διαφοροποιούνται μεταξύ τους άπλα και μόνο με την διατροφή.

Ο Βασιλικός Πολτός που όπως είδαμε είναι μια πλήρης τροφή για τη βασίλισσα μέλισσα είναι μια σύνθετη ουσία.

Αποτελείται από 60-70% Νερό,12-15% Πρωτεΐνη, 10-16% Ζάχαρα-Υδατάνθρακες (φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη κ.α.), 2-8% Λιπίδια με σπουδαιότερο το 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ, Ανόργανα άλατα, Ένζυμα, Ορμόνες (τεστοστερόνη, προγεστερόνη, οιστραδιόλη), 29 Αμινοξέα, Αντιμικροβιακές ουσίες, Βιταμίνες (A,D,E,K και ιδίως βιταμίνες B), Ακετυλοχολίνη και Αοληστερόλη αλλά και μια άλλη Στεροειδή ουσία, η δράση της οποίας δεν είναι ακόμη καλά γνωστή.

Όλα τα συστατικά του βασιλικού πολτού δρουν συνεργικά κι εμφανίζουν πληθώρα βιοχημικών ιδιοτήτων και δράσεων.

 

Είμαι διαβητικός, μπορώ να καταναλώσω Βασιλικό Πολτό;

Λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή ημερήσια ποσότητα βασιλικού πολτού που καταναλώνει κάποιος (<250 mg./ημέρα) και τη σχετικά χαμηλή συγκέντρωση του προϊόντος σε σάκχαρα/υδατάνθρακες (10-25%) μπορεί κάποιος διαβητικός να καταναλώνει βασιλικό πολτό.

*Η θετική συμβουλή του βασιλικού πολτού σε περιπτώσεις διαβητικών ασθενών τύπου ΙΙ αποδόθηκε στην ύπαρξη αντιδιαβητικών συστατικών όπως είναι το 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ. Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι μια δοσολογία 0,1 mg. πολτού για ένα περίπου μήνα μείωσε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κατά 22%. Προκαλεί μια μείωση της γλυκόζης του αίματος και των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος με πιο γρήγορο ρυθμό από τις συνηθισμένες θεραπευτικές αγωγές.

 

Γύρη

Τι είναι η γύρη μελισσών;

Με απλά λόγια, είναι ένα προϊόν που συγκεντρώνουν στα πίσω πόδια τους οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια την άνοιξη.

Γύρη ονομάζεται το φυσικό προϊόν το οποίο συλλέγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera L. από ανθισμένα λουλούδια , το οποίο αναμιγνύουν με νέκταρ ή μέλι και αδενικές εκκρίσεις για καλύτερη συνοχή (και μαζί του προβιοτικούς μικροοργανισμούς). Η μέλισσα τοποθετεί τη γύρη στο «καλαθάκι», στο τρίτο ζεύγος ποδιών της. Όταν γεμίσει το καλαθάκι της, η μέλισσα το πηγαίνει στην κυψέλη όπου θα πακτωθεί/αποθηκευτεί στα κελιά της κηρήθρας για να εκθρέψει τον γόνο, εκτός κι αν της το «κλέψουμε» εμείς οι μελισσοκόμοι, που έχει τοποθετώντας στην είσοδο της κυψέλης ειδική γυρεοπαγίδα. Και κάπως έτσι φτάνει η γύρη σε σας!

Δηλαδή η φυσική μορφή της επεξεργασμένης από τις μέλισσες γύρης είναι κοκκώδης. Περιλαμβάνει συνήθως κόκκους διαφόρων χρωμάτων, ανάλογα με τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με τα διαφορετικά είδη φυτών που έχει συλλεχθεί, είναι βασικά υπόγλυκη, πολλές φορές όμως έχει αρκετά πικρούς τόνους.

Πόση γύρη πρέπει να τρώμε;

Η νωπή γύρη πρέπει να συντηρείται στην κατάψυξη σους -18 ° C. Διατηρεί το 100% των θρεπτικών συστατικών της εκεί για 2 έτη από την συλλογή της!

Η αποξηραμένη καλό είναι να φυλάσσεται μέσα στην συντήρηση του ψυγείου. Στο ψυγείο χάνει περίπου 15-20% των θρεπτικών συστατικών της κάθε χρόνο. Εκτός ψυγείου σε δροσερό σκοτεινό χώρο (Θερμοκρασία δωματίου 21 °C) συντηρείται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (2-3 μήνες) διότι χάνει πάρα πολύ γρήγορα τις θρεπτικές της ιδιότητες.

Πρόπολη

Τι είναι η πρόπολη;

Η λέξη πρόπολη (πρό+πολις), σημαίνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών. Δεν είναι τροφή για τις μέλισσες.

Η πρόπολη είναι ρητίνη που συλλέγουν από τους οφθαλμούς των φυτών και επεξεργάζονται, προσθέτοντας κερί και κάποιες ουσίες που εκκρίνουν οι μέλισσες για την αποστείρωση & λείανση των τοιχωμάτων/επιφανειών των κελιών της κηρήθρας, όπου θα μεγαλώσει ο γόνος (τα μωρά τους), θα αποθηκευτούν το μέλι και η γύρη. Επίσης την χρησιμοποιούν ως «σιλικόνη» ή «στόκο» μειώνοντας τα ανοίγματα στη φωλιά τους από το υπερβολικό κρύο αλλά και για την προστασία της κυψέλης από ανεπιθύμητους εισβολείς, τους οποίους τους «ταριχεύουν» με πρόπολη ώστε να μην προκληθεί κάποια μόλυνση μέσα στην κυψέλη!

Λόγω της πλούσιας σύστασης της θεωρείται μια από τις ισχυρότερες φυσικές ουσίες με πολλαπλές ιδιότητες για την υγεία και την ομορφιά. Οι κυριότερες δράσεις της είναι αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιβιοτική, αντισηπτική, επουλωτική αντιοξειδωτική και αντιική. Αποκαλείται το «αντιβιοτικό της φύσης» γιατί, σε σύγκριση με άλλα δραστικά συστατικά, οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτύξουν ανοχή στην πρόπολη.

Τι είναι το βάμμα πρόπολης;

Το βάμμα πρόπολης είναι το διάλυμα πρόπολης και αιθυλικής αλκοόλης (καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας) το οποίο έχει παραμείνει τουλάχιστον 40 μέρες σε σκουρόχρωμη φιάλη, ούτως ώστε η αιθυλική αλκοόλη να απορροφήσει όλα τα συστατικά της πρόπολης.

Contact Info

Boutzoukas Agisilaos

Episkopi Pediados, Heraklion 70008

+30 6946 737471

info@melagis.gr

Collaborations

Image
Image