Royal-Jelly-01Παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών, είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμώδης, ισχυρά όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και αρκετά ξινή γεύση. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Περιέχει ακόμη διάφορα λιπαρά οξέα, όπως το υδροξύ- λιπαρά οξέα, τα δικαρβοξυλικά οξέα κ.α., τα οποία είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητες που έχει ο βασιλικός πολτός, με γνωστότερο το 10-υδροξύ-δεκενοϊκό οξύ.

Ωστόσο ένα 4% της σύνθεσής του παραμένει άγνωστο και μια τριετής έρευνα της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών ταυτοποίησε στον ελληνικό βασιλικό πολτό ουσίες που πρώτη φορά ανακαλύπτονται σε βασιλικό πολτό και ουσίες που πρώτη φορά ανακαλύπτονται σε οποιοδήποτε φυσικό προϊόν! Πρόκειται λοιπόν για μια βιολογικά ενεργή ουσία με πολλαπλές φαρμακολογικές ιδιότητες, γύρω από την οποία όπως είναι αναμενόμενο έχουν υφανθεί αρκετοί μύθοι.

Η ονομασία βασιλικός πολτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι προνύμφες που προορίζονται για βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με αυτήν την τροφή στην οποία βρίσκεται ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη από εργάτρια σε βασίλισσα. Η βασίλισσα που τρέφεται σε όλη της τη ζωή με βασιλικό πολυό, γεννά 2,5 φορές το βάρος της σε αυγά την εποχή της μέγιστης αύξησης του σμήνους. Ζει επίσης έως και επτά χρόνια, σε αντίθεση με τις εργάτριες που ζουν από 28 ημέρες έως τέσσερις μήνες.

Χωρίς να αποτελεί μαγικό ελιξήριο, ο βασιλικός πολτός δεν είναι ωστόσο ένα απλό συμπλήρωμα βιταμινών. Για το σύγχρονο άνθρωπο που ασχολείται με πολλά και καταδυναστεύεται από το άγχος, ενώ παράλληλα η ποιότητα της διατροφής και του περιβάλλοντός του υποβαθμίζονται, ο βασιλικός πολτός έχει θεαματικά αποτελέσματα στην άμυνα (ανοσοποιητικό σύστημα) του οργανισμού του, στη διανοητική και σωματική του ευεξία αλλά και στη λίμπιντο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μία λίστα με ασθένειες ή δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες έχει ανκοινωθεί ότι έχει θεραπευτική αξία: αλλεργίες, αρθρίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, εκφυλιστικές νόσοι, εμμηνόπαυση, ανικανότητα, στειρότητα, χρόνια κούραση, υποσιτισμός, αναιμία, χρόνια δυσκοιλιότητα, ουλίτιδα, κηλίδες και ρυτίδες δέρματος, ιογενείς και βακτηριακές μολύνσεις, μονοπυρήνωση, διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, ορμονικές δυσλειτουργίες, διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη και λιπίδια αίματος, υψηλή πίεση αίματος, στεφανιαία νόσος, αρτηριοσκλήρωση, έλεγχος βάρους, οστεοπόρωση, καθυστέρηση ανάπτυξης, μολύνσεις της κύστης, θεραπεία πληγών, φλεγμονές, έλκη, έκζεμα, μολυσματικό κηρίο, ασθενείες συκωτιού, καρκίνος, ασθενική μνήμη, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού ή ανησυχίας, αϋπνία, άσθμα, διανοητική κόπωση.

Παλαιότερα συστηνόταν η λήψη του βασιλικού πολτού με οδοντογλυφίδα. Σήμερα οι Κινέζοι προτείνουν ως και 10 γραμμάρια την ημέρα. Αφήνοντας κατά μέρος τις ακρότητες, η σωστή δοσολογία εξαρτάται από τον άνθρωπο και την αιτία που παίρνει βασιλικό πολτό.

Επιστημονικές μελέτες ορίζουν για τη δόση ένα μέσο εύρος από 0,25 έως και 2 γραμμάρια ημερησίως. Αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό παίρνουν 4 ή και παραπάνω γραμμάρια την ημέρα! Όποια κι αν είναι η δόση μας, η λήψη πρέπει να είναι συνεχής για τουλάχιστον 3-4 μήνες.

Με την εξαίρεση της αλλεργίας στον βασιλικό πολτό δεν υπάρχει απολύτως καμία αντένδειξη.

Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία ως δείκτης της φρεσκότητάς του. Αμέσως μετά την εξαγωγή του ο βασιλικός πολτός έχει λαμπερό άσπρο ελαφρά υποκίτρινο χρώμα. Όσο πιο λαμπερό είναι το χρώμα του, τόσο πιο φρέσκος είναι. Το σκούρο χρώμα αποτελεί ένδειξη παρατεταμένης έκθεσης στο οξυγόνο (οξείδωσης).

Επειδή η παραγόμενη ποσότητα ελληνικού (και κρητικού) πολτού είναι πολύ μικρή (περίπου το 2% της διακινούμενης ποσότητας ετησίως), θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην πληρώνουμε τον εισαγόμενο πολτό για ελληνικό. Ο ελληνικός πολτός διαφέρει στη σύσταση αλλά και στη γεύση και στο αποτέλεσμα, έστι ώστε αυτός που έχει δοκιμάσει ελληνικό βασιλικό πολτό να μπορεί να τον ξεχωρίσει.

Συντηρείται αποκλειστικά στην κατάψυξη (-18 βαθμούς κελσίου) για τουλάχιστον ένα χρόνο. Το βαζάκι των 10-12 γραμμαρίων που καταναλώνουμε φυλάσσεται σε απλή ψύξη.