pollen32Είναι το προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Όσο περισσότερα χρώματα έχουν οι μπαλίτσες της γύρης τόσο πιο θρεπτική θεωρείται. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τη διατροφή μας.

Η γύρη επηρεάζει θρεπτικά το μεταβολισμό του νερού και των θρεπτικών ουσιών, ελέγχει επομένως την όρεξη και το σωματικό βάρος και παράλληλα προάγει την καλή λειτουργία του θυροειδούς αδένα, των γενετικών αδένων και άρα την ισορροπία του οργανισμού και τη γονιμότητα.

Η γύρη περιέχει πολλά φλαβονοειδή πολύτιμα για την υγεία που μειώνουν την "κακή" χοληστερόλη LDL, και μπορεί ακόμα να δρουν ως φυσικά αντιισταμινικά έτσι ώστε το σωστό είδος γύρης μπορεί να είναι ευεργετικό για τις αλλεργίες. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τη ρουτίνη που βρίσκεται στη γύρη και είναι ευρύτερα γνωστή ως αγγειοπροστατευτική. Η ρουτίνη προστατεύει τα αγγεία σε όλο το σώμα και αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών μειώνοντας τις πιθαντότητες για εγκεφαλικό επεισόδειο και μπορεί να βοηθήσει επίσης στην πρόληψη του καρκίνου και ειδικά του καρκίνου του προστάτη. Τέλος, η γύρη βοηθά την διανοητική λειτουργία, δίνει ευεξία και καταπολεμά τη γενετική αδυναμία και εξασθένιση του οργανισμού.

Αναφέρεται ότι ποσότητα 35 γραμμαρίων γύρης την ημέρα (περίπου μια κουταλιά της σούπας) ικανοποιεί πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανία καλλυντικών, στη διατροφή ανθρώπου και οικιακών ζώων, στην κατασκευή υποκατάστατων γύρης για τη διατροφή των μελισσών, σε διάφορες έρευνες για τις αλλεργίες, σε προγράμματα βελτίωσης φυτών κ.α.

Δόση: 35 γραμμάρια (μια κουταλιά της σούπας) κάθε πρωί για τουλάχιστον 4-6 μήνες. Αν δε μας αρέσει η γεύση της μπορούμε να την αναμείξουμε με μέλι ή να τη διαλύσουμε σε κάποιο χυμό. Συντηρείται στην κατάψυξη όπου και διατηρεί όλη της την αξία για τουλάχιστον ένα χρόνο.